2010. július 31., szombat

Gundel Palacsinta

Palacsinta: 25 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 2 dl ásványvíz, vagy szódavíz, 2 dl olaj, 2 dkg cukor, só.


Diós töltelék: 15 dkg dió, 15 dkg mazsola, 15 dkg porcukor, 2 dl tejszín, reszelt citromhéj, 1 dkg vaniliáscukor, 1 dl rum.
Csokiöntet: 1,5 dl tej, 3 tojássárgája, 3 dkg keserű csokoládé, 10 dkg kakaó, 10 dkg cukor, 3 dkg vaj, 1 dl rum.
A darált diót összekeverem a többi hozzávalóval és ezzel a töltelékkel töltöm meg a palacsintákat.
A tejet, a tojássárgáját, a cukrot és a vajat habverővel összekeverem, hozzáadom a reszelt csokoládét, a kakaót és a cukrot, majd állandóan kevergetve forráspontig hevítem. Rummal ízesítem. A csokoládémasszát a töltött palacsintákra öntöm és forrón tálalom.

Forrás: grocceni.com

2010. július 30., péntek

6 jó tanács palacsintasütéshez

1.A palacsintát legjobb réteslisztből készíteni. A tésztához annyi dkg lisztet használjunk fel, ahány darab palacsintát szeretnénk sütni.

2.A palacsinta tésztát simára, csomómentesre keverjük el. Ne legyen se túl híg, se sűrű. Az összekevert tésztát 1-2 óráig pihentessük. Ha állás közben megsűrűsödik, egy kevés vízzel hígítsuk.

3.Könnyebb lesz a palacsintánk, ha késhegynyi sütőport és 2 evőkanál olajat is a masszába dolgozunk.


4.A palacsintasütőbe tegyünk egy kávéskanálnyi zsiradékot, forrósítsuk meg, majd öntsük bele a tésztát, a sütőben terítsük szét, és mindkét felét süssük pirosra. A sütést közepes lángon végezzük.

5.Ha teflon serpenyőben sütjük a palacsintát, és a tésztájába olajat is keverünk, akkor csak az első palacsinta sütésekor olajozzuk be a teflont.

6.A palacsinta leragadhat, ha túl hideg a tésztája, rossz lisztből készítettük, vagy nem elegendő benne a tojás. De akkor is leragadhat, ha nem forró a zsiradék alatta.

Forrás: palacsinta.info

2010. július 29., csütörtök

A stand-up comedy vajon mi?

Nem titok, hogy van már egy előzetes, "durva" programunk, azonban ennek részletei egyelőre maradjon titok, merthogy még mi sem tudjuk pontosan, hogy mik lesznek, de egy valami biztos: szombaton a STAND-UP COMEDY főszerepben lesz! De mit is jelent pontosan ez a kifejezés?

"A stand-up comedy egy olyan szórakoztató műfaj, amelyben a humorista egyedül, leggyakrabban kellékek nélkül, közvetlenül a közönséghez szólva adja elő műsorát. Az előadó rendszerint gyors tempóban rövid, humoros történeteket mesél el, illetve vicceket vagy ún. egysoros poénokat mond el. A hallott, innen-onnan összeszedett vagy saját maga által kitalált történeteket ismerőseire-rokonaira vonatkoztatja vagy épp magát helyezi ezekbe, mivel a személyes élmény egyes szám első személyben jobban átadható. A stand-up comedy előadásokat leggyakrabban úgynevezett comedy clubokban, bárokban, felsőoktatási intézményekben és színházakban adják elő, bár a helyszínre semmilyen megkötés nincsen."


Szép Bence már biztosan a vendégünk lesz, aki a 3. helyet szerezte meg a tavalyi Mondom a Magamét c. MTV tehetségkutatón

"Az előadó és a közönség között rendkívül szoros kapcsolat van. A nézők elvárása az, hogy a humorista folyamatosan megnevettesse őket. Ha ez nem sikerül, akkor előfordulhat, hogy a közönség bekiabálásokkal cukkolni kezdi az előadót (angolul ez a heckling). A jó komikus ilyenkor képes váltani és a saját javára fordítani a bekiabálásokat, így lépve tovább a hullámvölgyön, és újból megnevettetni a közönséget.

A műfaj leginkább az angolszász országokban népszerű, de az utóbbi években Magyarországon is egyre nagyobb érdeklődés van iránta. A stand-up comedy kifejezésnek egyébkén nincsen elfogadott magyar megfelelője. Többen a dumaszínház vagy a színpadi komédia kifejezést használják. Fábry Sándor megpróbálta elterjeszteni saját ötletét, az állj ki és mondd szókapcsolatot, de eddig kevés sikerrel járt."

Forrás: Vasnépe

2010. július 28., szerda

Háttér

Lássuk melyek azok a szervezetek, akik garantálják a rendezvény sikerét:
Önkormányzat, Mátraterenye
Mátraterenyei Önkormányzat Képviselő Testülete
Nádújfaluért Baráti Egyesület
Nógrád Megyei Közgyűlés
Majálisok szervezői (www.tombolamajalis.blogspot.com)
Őszirózsa Nyugdíjasklub
Mátraterenyei Hagyományőrzők
Vállalkozók

Az összefogás tehát úgy néz ki adott lesz a sikerhez, ami nélkül nem is lehetne ilyen rendezvényt szervezni! Pláne ezekben a nehéz időkben, amikor mindenki minden forintot beoszt, minden fillérnek helye van! Ezért hatalmas respekt mindenkinek aki valamilyen formában mellénk áll, 2010-ben ez bravúrteljesítmény! Annál is inkább, mert a 21. század eddig azt vetíti előre, hogy nem az lesz a legelismertebb, hogy ki mekkora profitot termel, hanem, hogy ebből mennyit hajlandó áldozni mások megsegítésére!
Márpedig sokunknak az önmagában óriási segítség, hogy van lehetőség kimozdulni otthonról, a mindennapi ritmusból, a város zajából, a szürke hétköznapokból!
Ehhez kíván partner lenni az Újfalusi Vendégség és Palacsintafesztivál, és ehhez keressük továbbra is a partnereket!:)

2010. július 20., kedd

Jöjjenek, töltsenek el egy hétvégét Mátraterenyén!

Erre remek alkalom nyílik a Palacsintafesztiválon és a Vendégségben szeptember 18-án és 19-én, a településen és környékén több vendégház áll rendelkezésre, ehhez segítségként összegyűjtjük a településen lévő vendégházakat, Önnek csak ki kell választania a megfelelőt szálláshelyéül!
Ezen a hétvégén bőven talál magának programot a rendezvényen, ám aki túrázni vagy horgászni szeret, azt is megteheti településünkön és környékén!:)



2010. július 16., péntek

A napok leosztása

A műsorokat tekintve jelen állás szerint szombaton főszerepet kap a humor, vasárnap pedig a hagyományőrzésé a színpad!

A rekorddöntési kisérlet szeptember 18-án szombaton 15:00 órától veszi kezdetét és maximum 17:00-ig tart! Regisztrálni délelőtt 10:00-tól lehet majd a regisztrációs sátornál (a majálisi infós pult helyén). Programokból nem lesz hiány, délelőtt Vendégségi tekeparty és nemzetközi szenior dobógála, ahol szenior (mondhatnánk úgy is: öregfiúk) kategóriában világcsúcsok és európacsúcsok szoktak megdőlni! Érdemes lesz tehát kilátogatni előbb is a redezvényre. Terveink szerint a színpadi műsor a rekordkisérlet megnyitása után indul tehát kb. 15:15-kor, vendégeinknek köszönhetően a humor és kacagás garantált lesz:) Közben pedig ahogy sül a palacsinta, lehet kóstolni majd kóstolójegy ellenében, amit szintén a regisztrációs sátornál lehet majd megvásárolni. 19:00-tól pedig Vendégségi bál a Vendégházban!

Vasárnap helyi bányásznap, majd a templomban vendégségi szentmise körmenettel, ezt követően pedig hagyományőrző folklórműsorok a színpadon, közben mindkét nap vásárosok, kirakodók, mini vidámpark színesíti a programot.

2010. július 14., szerda

Fejlemények

Rég írtam bejegyzést, ám a több mint egy hónap alatt azért történt egy, s más.
Formálódik a program természetesen a Nádújfaluért Baráti Egyesület segítségével, aminek külön örülök, hiszen így lehet teljes egészében a közösségre formálni egy rendezvényt, hogy mire van igény. Kiderült, hogy az önkormányzatnak is tetszik az ötlet, és bár Újfalusi vendégség lesz, a szombati nap nem csak Újfaluról fog szólni, sőt... annál is inkább, ha sikerül a rekorddöntés, akkor természetesen Mátraterenye neve kerül be a rekordok könyvébe. De szerintem ennél is fontosabb az egyének szereplése! Aki részt vesz a rekordkísérletben -és sikerül is- elmondhataja magáról, hogy ő részese volt egy országos rekordnak!:)
Nem írok ma le többet, most egyelőre ennyi, nézzetek vissza holnap is!